Het woord Domotica bestaat uit twee samenvoegingen namelijk Domus, dat in het Latijn ‘huis’ betekent en ‘tica’ wat zou duiden op toegepaste wetenschap dat terug te vinden is in moderne woorden als elektronica, robotica, telematica en informatica
Domotica, wordt ook wel populair ‘smart home’ genoemd en is het toepassen van elektronica producten die communiceren in huisnetwerken ten behoeve van de automatisering van processen in en om een woning, een kantoor of een klein bedrijf.
Een mooie zin voor, techniek dat het leven in- en rond huis veraangenaamd en/of veiliger maakt.
Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van Domotica. Welke het gaat worden is afhankelijk van het beschikbare budget en voorkeur van de gebruiker. Er zijn kant- en klare (professionele) systemen voor degene waarbij de techniek er niet echt toe doet waarbij het installeren en configureren door een installateur zou kunnen plaatsvinden en, de mogelijkheid om alles zelf te installeren, configureren, beheren en uitbreiden.
Er zijn diverse standaarden, ook wel protocollen genoemd. Sommige protocollen zijn door fabrikanten zelf ontwikkeld en dus niet toegankelijk voor anderen. Er zijn ook open standaarden helaas komt het voor dat verschillende fabrikanten volgens een bepaald open standaard hun producten uitleveren maar toch niet echt goed met elkaar kunnen communiceren.
Welke standaard er ook gekozen wordt, allemaal werken ze met een centrale computer waaraan twee type apparaten gekoppeld worden namelijk:
- Sensoren bijv. schakelaars, temperatuurvoelers, detectoren (beweging, licht, geluid, vocht etc.)
- Actuatoren (apparaten die invloed uitoefenen op de omgeving) bijv. diverse type motoren, deursloten, magneetschakelaars etc.
Sensoren en actuatoren worden ook wel ‘nodes’ genoemd.
De centrale computer bevat een besturingssysteem waarop software is geïnstalleerd, die software kan volgens bepaalde protocollen communiceren.
Een paar protocollen: X10, KNX, WiFi, Zigbee en Z-wave
Op het ogenblik zijn de meest populaire protocollen Zigbee en Z-Wave, beiden zijn te koppelen aan Domoticz door middel van hardware in de vorm van een zogenaamde bridge en/of controller .
Domoticz is een open source programma/interface dat huisautomatisering verzorgt. we zullen ons gaan bezighouden met het installeren en configureren ervan
Het is mogelijk om deze software, als centrale/server (bedienings)- eenheid, op diverse soorten apparaten te installeren, welke dat zijn?
Pc, laptop, tablet, Android telefoon, Raspberry Pi, Arduino met andere woorden, alle Desktop en mobiele apparaten waar een Operating System zoals Windows of Linux op geïnstalleerd is of kan worden.
Op deze site gaan we in op twee systemen namelijk Windows en de Raspberry Pi ook wel kort uitgedrukt in RPi
Artikel HCC:
“Uit: online veiligheid: we steken onze kop in het zand”
Gedragswetenschapper Rick van Baaren noemt in dat verband de term ‘zelfeffectiviteit’: omdat mensen denken dat ze er geen verstand van hebben, zijn ze ook niet gemotiveerd om er iets aan te doen. Ze maken zichzelf wijs dat het onderwerp ingewikkeld en niet sexy is, of dat het risico om slachtoffer te worden, laag is. Mensen moeten blijkbaar eerst een keer geconfronteerd worden met online criminaliteit, voordat ze in actie komen. “Natuurlijk zou je liever zien dat mensen intrinsiek gemotiveerd zijn om zichzelf online te beschermen, maar dat blijkt lastig.”
Corona-effecten
Uit het onderzoek Veilig 2020, uitgevoerd door Motivaction, blijkt verder dat thuiswerken als gevolg van corona een potentieel zwakke plek is voor bedrijven. Ondernemers en instellingen doen er meestal veel aan om de online veiligheid op orde te hebben, maar achter de voordeur worden door hun werknemers bijvoorbeeld lang niet altijd (bijna één op de drie gevallen) wachtwoorden van routers of modems aangepast. Bovendien bevinden zich vaak andere, digitaal onveilige slimme apparaten in het thuisnetwerk.
Ook staatssecretaris Mona Keijzer van EZK, die de campagne Alert Online aftrapte, ging in op de risico’s van huisautomatisering: “Uit eerder onderzoek bleek al dat slimme apparaten vaak onveilig zijn en dat mensen te makkelijk omgaan met het uitvoeren van updates. Dat leidt tot onveiligheid en economische schade. Daarom werk ik aan Europese en nationale wetgeving, zoals bijvoorbeeld een plicht voor verkopers om updates te leveren.”
Gepubliceerd: vr 2 oktober 2020 Redacteur: Arno Beuken
Lees hier het hele artikel
Conclusie: updaten is een bittere noodzaak