Events

Een ‘Event’ wat is dat

Domotica gaat verder dan d.m.v. een schakelaar een lamp (op afstand) te bedienen. Juist de grote voordelen van domotica is het automatiseren van bepaalde handelingen binnen een bepaalde tijd. De geautomatiseerde handelingen worden uitgevoerd door een (zelf te maken) programmaatje. Domoticz noemt deze programmaatjes ‘Events’.

Hoe een ‘Event’ te maken

Een ‘Event’ of, zoals Domoticz ze soms ook wel ‘scripts’ noemt kunnen in Domoticz zelf, op verschillende wijzen “geprogrammeerd” worden. Hoe bij deze “scripttalen” in Domoticz te komen is op volgend plaatje te zien.

Ga naar > Setup > More Options > Events

Zoals te zien op dit plaatje, zijn er op dit moment vier mogelijkheden om scripts te “schrijven”

De aanrader….. Blockly. Zoals de naam al doet vermoeden is het mogelijk om met ‘blokken te bouwen’ met minder typewerk, kleine typefouten zijn namelijk al snel gemaakt, deze scripttaal is zeer vergevingsvol wat voor de beginnende programmeur zeer geschikt kan zijn.

Voorbeeld van een Blockly ‘Event’

Uiteraard is het ondoenlijk om alles te behandelen, zie daarom een voorbeeld op het volgende plaatje van een scriptje van de geïncludeerde nodes van deze pagina. functie van het scriptje is dat, als er een beweging plaats vindt, automatisch de desbetreffende ledstrip voor 1 minuut aan- en daarna direct uit gaat.

De tijd is geen 60 seconden dit, omdat de sensor een vertraging van 11 seconden heeft met het ‘uit gaan’ nadat er geen beweging meer is waargenomen

Omdat er aardig wat uurtjes gaan zitten in het opnieuw maken van de scripts na bijvoorbeeld een crash van het systeem is het raadzaam om regelmatig een back-up van de database te maken.