Koper bekabeling

U/UTP kabel (Cat 5e)

Statement:

Er bestaat geen WiFi (spreek uit: waifai) zonder (koper)bekabeling!

Ja dit is waar.
Kijk maar eens naar de antenne(s) van het kastje dat er is om internet binnenshuis te krijgen (WiFi -modem/router). Een apparaat als bijvoorbeeld een laptop maakt er draadloos verbinding mee. Waar komt het signaal dat het apparaat uitzendt en ontvangt dan vandaan? Juist, van een (glasvezel) kabel .

De internetverbinding:

Bedrijfsaansluiting:
In een bedrijfsomgeving waarnaar de datastroom groot is zal/zullen één of meerdere (MM) glasvezelkabel(s) vanuit de straat binnen komen en in een zogenaamde patchkast afgemonteerd worden waarna deze ook met glasvezel verder door kan gaan maar ook koper is mogelijk.

Huisaansluiting:
De internet (huis/bedrijf) aansluiting kan d.m.v één van de kabels vanuit de straat naar binnen worden geleid, deze kunnen zijn:

-coaxkabel
-telefoonkabel
-glasvezelkabel


De kabels worden op verschillende manieren door de leverancier afgemonteerd.

Coaxkabel, (bijv. Ziggo) afgemonteerd in een coax aansluitdoos waarop de (eigen) modem/router met een coax aansluitkabel gekoppeld wordt (zelf, of door een monteur te doen).

Telefoonkabel, (DSL) in een telefoon aansluitdoos afgemonteerd waarop de (eigen) modem/router met een telefoon aansluitkabel gekoppeld wordt (zelf, of door een monteur te doen).

Glasvezelkabel voor thuis (FTTH), wordt afgemonteerd op een NT- kastje. waarop de modem/router met een UTP- patchkabel gekoppeld wordt (zelf, of door een monteur te doen).

Onze, in huis aanwezige netwerk apparatuur (pc’s, printers, IoT audio/video apparatuur etc.) zal dan, evt. via één of meerdere switch kastje(s), op de modem/router aangesloten worden.

Er zijn twee methoden mogelijk om deze apparatuur te ‘verbinden’ namelijkDraadloos (Wifi)

– Bekabeld
– Draadloos. (wordt in dit hoofdstuk niet behandeld)

Bekabeld (vaste netwerkverbindingen):

Bij het bekabeld deel van het thuis/bedrijfs- netwerk worden UTP- kabels die in PVC- buizen door muren en/of kabelgoten etc. van de diverse locaties/kamers naar een centraal punt geleid. Vaak in de meterkast en/of in een zogenaamde ‘patchkast’ deze kabels dienen dan afgemonteerd te worden op (een) zogenaamd ‘patchpaneel(en)’ die in de patchkast gemonteerd (geschroefd) wordt.
Het afmonteren van de UTP-kabel op een patchpaneel (patchpanel) een LSA verbindingsstrook bevat, noemen we ‘punchen’.
Aan het andere uiteinde van de UTP- kabel wordt een UTP-muuraansluiting (UTP- wall outlet) afgemonteerd.
De verbinding werkt vaak volgens hetzelfde principe en ook d.m.v. een LSA- montagetang ook wel ‘Dogger’ genoemd.

Vaste netwerkverbinding d.m.v. twee zogenaamde Keystone Jacks

Voor het meest elementaire deel van het werk is het onderstaande filmpje van ± 18 min. te bekijken d.m.v. een systeem dat met keystone jack connectors werkt die in het metalen basisdeel van een patchpanel en/of UTP- wall outlet geklikt kunnen worden.

Like/abonneren wordt zeer gewaardeerd

Mocht er zich bij een vaste verbinding problemen voordoen die een her punch nodig maakt dan zullen er één of meerdere draden verwijdert worden wat op een speciale manier gebeurt en te zien is in het onderstaand filmpje van ± 2min.

Verwijderen van draden uit een gepunchte aansluiting

Liken/abonneren Wordt zeer gewaardeerd

Het maken van een bekabelde netwerkaansluiting

In het onderstaand filmpje van ± 25min. is te zien hoe een ‘vaste’ netwerkaansluiting wordt gemaakt tegen de wand van een werkplek naar een aansluitpunt/patchpanel in een netwerkkast/patchkast waar alle kabels van elke werkplek bij elkaar komen.

Om onze netwerkapparatuur met het aangelegde ‘vaste’ netwerkbekabeling te verbinden zullen we dat doen met UTP- patchkabels.

Na de computer te hebben verbonden d.m.v. de UTP-patchkabel met het ‘vaste’ bekabelde deel met name de UTP -wall outlet, zal deze met alle andere computers ‘verbonden’ moeten worden. Dan is het de bedoeling om een UTP- patchkabel te ‘patchen’ van het patchpanel in de patchkast waar de kabel op ‘afgepuncht’ is naar een switch of modem/router die ook in de patchkast aanwezig is.

Maken straight through UTP- Patchkabel volgens de T568b-norm

UTP- patchkabels zijn compleet te koop maar het is ook mogelijk om deze zelf te maken, zie hiervoor het onderstaand filmpje van ±15min.

Liken/abonneren wordt zeer gewaardeerd

Kleurenschema ’s volgens de T568b-norm:

* 1 Kleurvolgorde van de draden in de connectors (RJ45/8P8C)
*1 Kleurvolgorde van de draden in de connectors (RJ45/8P8C)

De norm (T568b) geeft aan waar de UTP- patchkabel aan moet voldoen, er zijn vier punten waarop gelet dient te worden:

  1. De kabel is geschikt voor het type connector (bijv. Cat 5e kabel met Cat 5e connector)
  2. De juiste kleurvolgorde van de draden is aangehouden volgens de desbetreffende norm (Tia/Eia) T568b of T568a volgens de voorschriften van de instelling (*1)
  3. Alle draden zijn helemaal tot het eind in de connector toe doorgeschoven (te controleren door met het clipje naar je toe naar het licht toe te kijken (*2)
  4. De kabel moet ruim onder het klipje (trekontlasting) geschoven zijn dat de mantel er niet onderuit getrokken kan worden (onder afschuining) (*3)
*1. Draden tot aan het eind van de connector
*2 Mantelrand onder het schuine deel

Kabelkleuren

Bekabeling voor zowel een vaste verbinding als een patch verbinding is voor diverse doeleinden zoals bijvoorbeeld data, telefonie, alarmering, brandmelding te gebruiken, om in patchkasten een overzicht hierin te hebben/houden wordt er voor elk doel een eigen kleur kabel gebruikt. Er is geen standaard die voorschrijft welke kleur mantel waarvoor gebruikt dient te worden.