computerkasten

Formfactoren
Formfactoren

Zoals op de foto te zien is zijn er verschillende formaten (afmetingen) van kast. Lengte en breedte hebben een bepaalde verhouding tot elkaar ook wel factor genoemd in combinatie met hoe de kast er uit ziet maar ook het moederbord dat een bepaalde lengte en breedte verhouding heeft. Deze combinatie noemen we ook wel vormfactor, in het Engels, Formfactor. Er is nog een factor die meespeelt in de formfactor van een kast en dat is de voeding of de PowerSupply Unit (PSU) de aansluiting van het moederbord namelijk is ook verantwoordelijk voor de vormfactor. zie daarvoor de foto’s hieronder.

AT connector
AT connector
ATX Power connector
ATX Power connector
Formfactors powersupply

Er zijn kasten in de handel verkrijgbaar die verschillende maten van moederbord kunnen herbergen waarbij de bevestigingsgaten met een letter aangeduid wordt. In de gaten met desbetreffende aangegeven letters zul je zogenaamde ‘standoff’s’ schroeven om het ‘moederbord’ op een kleine afstand van de metalen kast te houden wat belangrijk is teneinde kortsluiting te voorkomen en dus het moederbord defect zal raken.

Standoff links van kunststof, rechts van messing met erboven een dopschroevendraaier waarmee de messing standoff wordt gemonteerd 

De messing standoff heeft zowel binnen- als buiten schroefdraad welke van het metrische- als het imperialistische schroefdraad type kan zijn.

De kunststof standoff’s zijn aan te raden als er geen elektrisch contact met de printplaat gemaakt hoeft te worden.

De messing Standoff’s zijn bedoeld om elektrisch contact te maken met zowel de printplaat als het metaal van de kast waarop de printplaat bevestigd gaat worden

LET OP!

Er zijn bepaalde bevestigingsgaten in het moederbord die aan de componentzijde (de zijde waar de elektronische onderdelen zijn) een blank metalen kleur hebben, daar is het zelfs verplicht om een metalen standoff te gebruiken. Deze maatregel heeft met EMC te maken.

EMC, ofwel kortweg ElectroMagnetic Current- maatregelen zijn nodig om electromagnetische storingen, opgewekt door het moederbord zelf binnenin de computerkast naar ‘aarde’ weg te leiden. 

Deze maatregel is dus ook de reden om een geaarde voedingsaansluiting (netsnoeren, snoerdozen etc.) te realiseren teneinde ‘rekenfouten’ en/ of snelheidsproblemen te vermijden/verminderen.