Om Philips Hue (Zigbee) apparaten in Domoticz te kunnen gebruiken zal eerst het Hue domotica systeem geconfigureerd moeten zijn. Daarna kan de koppeling in Domoticz gemaakt worden.
Philips Hue is een domotica systeem van de welbekende fabrikant uit het zuiden des lands. De gebruikte techniek (protocol) is Zigbee (LightLinkCertified) dat op de 2,4 GHz frequentie werkt waar het al best druk is (WiFi) waarbij de sensoren en actuatoren (nodes) redelijk in de buurt van elkaar moeten zijn zonder al te veel muren want deze frequentie is vrij hoog wat weer nadelig is voor de communicatie onderling. Het voordeel is wel de prijsstelling.
Om Hue nodes te kunnen gebruiken is een Hue bridge noodzakelijk, hiermee maken al deze nodes verbinding, de bridge dient verbonden te zijn met het lichtnet en het bestaande (internet) netwerk d.m.v. een UTP-kabel. (zie onderstaand plaatje).
De aansturing gebeurt d.m.v. de mobiele telefoon (Hue app) die nodig is om ‘nodes’ te kunnen toevoegen, verwijderen, bedienen, scenes toevoegen en beheren, kamers toevoegen beheren etc. (app te downloaden in de store(s)
Zie voor meer informatie de URL van de website van Philips:
Installeren Hue Bridge:
Domoticz kan via de Raspberry Pi via het (thuis)netwerk verbinding maken met de Hue bridge maar dan moet die koppeling wel gemaakt worden en dat kan gerealiseerd worden door de Hue bridge Interface te activeren.
Sluit de Bridge volledig aan (de power en de netwerkverbinding tot stand brengen). Nu met een computer in de netwerkomgeving naar “Philips Hue” zoeken, tussen haakjes en erachter wordt het IP- Adres weergegeven (zie onderstaand plaatje als voorbeeld het IP-Adres 192.168.178.22)
Let op: Zorg dat de Hue Bridge een vast IP-Adres toegewezen krijgt, hoe dit moet staat in de handleiding van het modem/router.
Configureren van de Hue bridge in Domoticz:
De volgende configuratie stappen in Domoticz te volgen (zie daarvoor ook het onderstaand plaatje):
1. >Setup >Hardware en bij ‘type’ selecteer >Philips Hue Bridge
2. ‘Name:’ een eigen naam ingeven
3. ‘Remote Address:’ Vul het IP- Adres in van de “gevonden” Hue Bridge
4. ‘Port’: Geef het getal 80 in
5. Druk de knop op de Hue Bridge in en vervolgens >Register on bridge er zal even ‘registration succesfully’ in beeld komen waarbij het vak achter ‘username: gevuld wordt met karakters.
6. “Klik op” > Add, het vak bovenaan het scherm zal gevuld worden met alle gegevens die beschikbaar zijn in Domoticz
In >Setup > Devices, zullen nu alle in Hue apparaten geconfigureerde nodes weergeven worden, in het plaatje hieronder is te zien dat er een Hue Led- strip in de Hue Bridge geconfigureerd is met de naam ‘Hue lightstrip plus 1
Vervolgens, om de Ledstrip te kunnen bedienen zal deze doormiddel van het “klikken” op het ‘groene pijltje’ de Ledstrip toegevoegd worden aan het tabblad > Switches (zie onderstaand plaatje)
De Ledstrip zal nu, zoals op onderstaand plaatje te zien is, te bedienen zijn via deze virtuele afstandsbediening (zowel aan, uit, intensiteit en kleur te wijzigen:-)
De “toegevoegde” ledstrip zal nu te gebruiken zijn om in bijvoorbeeld, een ‘Event’ in Domoticz te kunnen gebruiken.
Als de ledstrip bijv. aan moet gaan als er een beweging gedetecteerd is in een bepaalde ruimte dan is daar een slimme bewegingsmelder voor nodig. Ook deze is in Domoticz te configureren maar daarvoor dient deze eerst aan de Hue Bridge toegevoegd te worden.
Is de Multisensor eenmaal bij de Hue Bridge geïncludeerd dan zal deze wederom in de tab >Setup >Devices te vinden zijn. Zoals in het onderstaand plaatje te zien is zijn er meerdere functies beschikbaar en is/zijn de desgewenste functie(s) toe te voegen aan de tab >Switches door op de ‘groene pijl’ te klikken. De sensor is nu “onder” de tab > switches te vinden. (de Temperatuur staat “onder”de Tab > Temperature en de Lichtsensor staat “onder”de Tab > Utility)