Raspberry PI

De Raspberry Pi is een computer in zakformaat, een zogenaamde Single- Board Computer(SBC). SBC-computers werden vaak uitgebracht als leerproject maar is heden ten dage uitgegroeid tot een computertje waar serieus rekening mee gehouden dient te worden. Het hoofdbrein (Broadcom 2837BO) is meer dan “alleen maar” een CPU (Central Processing Unit) maar heeft meerdere functionaliteiten in zich vandaar dat deze een alleskunner een System on a Chip (SoC) genoemd wordt.

Waarvoor wordt deze mini computer ingezet? Over het algemeen zijn er nuttige projecten tegen te komen als:

Dit zijn toch aardig wat serieuze projecten om aan te werken maar er zijn er nog veel meer…..

Het printplaatje wat eventueel met hardware uitgebreid kan worden voor extra functionaliteiten zal over het algemeen in een behuizing gemonteerd kunnen worden. Er is zelfs een kastje voor de RPi 4 uitgebracht door de Raspberry Pi Foundation het is natuurlijk mogelijk een kastje te kopen maar ook door een 3D- printer te (laten) printen waarvan er op het internet legio ontwerpen te vinden zijn. Het Raspberry Pi printje in het kastje monteren dient bij voorkeur ESD- veilig te gebeuren (zie Link veiligheid voor de elektronica).

Het Operating System:

Om met de hardware (Raspberry Pi) ook maar iets te kunnen doen is het noodzakelijk om een besturingssysteem te installeren zodat de hardware bediend kan worden, dit is mogelijk d.m.v. zowel met- als zonder ‘Grafical User Interface’ (GUI). Het besturingssysteem van de ‘Pi’ is gebaseerd op de (professionele) UNIX- versie dat door Linus Thorvalds is aangepast en omgedoopt tot ‘Linux’ waarvan er ook daar weer diverse versies van gemaakt zijn. Het is per slot van rekening een ‘Open Source’ oftewel ,een ‘iedereen mag er aanpassingen aan maken besturingssysteem’. Om gebruik te kunnen maken van de Raspberry Pi installeert men het Raspberry Pi OS (voorheen Raspbian) en werkt op elke versie van de Raspberry Pi

A. Voorbereiding van de installatie:

Het Operating System (OS) is in de vorm van een image- bestand naar een (micro) SD- kaart te kopiëren en daarop klaar is om door de Pi gebruikt te gaan worden. (installatie op een USB-stick is ook met aanpassingen mogelijk).

Deze stap zal door een programma afgewerkt gaan worden. Er zijn diverse programma’s beschikbaar om dit met de hand te doen. De installatie die hier onder aan de orde komt, is standaard voor de Raspberry Pi.

Maar zoals al gezegd, zal eerst het Image programma (in dit geval op een werkende Windows computer) gedownload en geïnstalleerd moeten worden door als eerste op de volgende link te klikken:

A. Imager voor Windows

Na de (logische) installatie van de imager op een ‘Windows computer’ is het zaak om een leeg, of een leeg te mogen maken MicroSD- card (van minimaal 8GB en maximaal 128 GB volgens de Raspberry Pi foundation) de praktijk wijst uit dat een kaartje van bijv. 256 MB ook kan werken, bij de hand te houden hier komt namelijk het OS-image op te staan. Open daarvoor het ‘imager’ programma en volg de komende drie stappen.

Stap 1: is het kiezen uit het te installeren Besturingssysteem

De RASPBERRY PI OS (Legacy, 32 BIT) optie is de geadviseerde keuze

Stap 2: Alvorens stap 2 uit te voeren dient de MicroSD kaart in de pc geplaats te worden. Soms is daarvoor een ‘MicroSD kaart adapter’ voor nodig. Dan pas is de kaart als ‘drive’ in de ‘imager’ te benaderen.

LET OP: Na het selecteren van de kaart zal er een waarschuwing komen dat de bestaande gegevens gewist zullen worden. De gegevens zullen daarna dus echt niet meer terug te halen zijn.

Stap 3: MicroSD kaart voorzien van de image

Spannend….
Wachten….. het kan wel een aantal minuten duren tot de 100% gehaald is

B. INSTALLATIE van het Raspberry Pi OS

Als er zich geen problemen hebben voorgedaan met ‘imagen’ dan mag de MicroSD kaart voorzichtig in de MicroSD kaartslot van de Raspberry Pi geplaatst worden.

VOORDAT de RPi van power voorzien wordt, dient deze volledig aangesloten te zijn d.m.v. het toetsenbord, muis, beeldscherm en de netwerk kabel. Nu de micro- USB aansluiting van de netspanningsadapter (2,5A voor de Pi 3) met de ‘Pi’ verbinden en als laatste de netspanningsadapter met het lichtnet verbinden.

De ‘Pi’ wordt nu opgestart en de monitor geeft beeld.

De installatie zal ongeveer zo verlopen als op de volgende plaatjes:

Na wat met bestanden gedaan te hebben zal de pi automatisch herstarten
De ‘pi’ aan het starten
Het eerste desktop plaatje, klik ‘next’
Een erg belangrijke stap, kies een goed en moeilijk te raden wachtwoord (later ook nog te wijzigen)
Is er een zwarte balk om het buroblad? volgens deze gebruiker wel

Wireless?: (wanneer mogelijk gebruik dan een UTP-kabel)

De mogelijkheid om WiFi te gebruiken, selecteer daarvoor het juiste toegangspunt en geef het wachtwoord ervan
Voor de update is het nodig om een werkende internetverbinding te hebben (bedraad of draadloos)
Wachten is een schone zaak en vergt altijd enig geduld…. maar
Dan komt het wel goed en is de werking en beveiliging van de Raspberry Pi in orde
Toch nog maar even opnieuw starten om alle wijzigingen door te voeren, tevens een tip voor het eerste gebruik
Na de herstart is er het bureaublad met muisaanwijzer om in de grafische omgeving te kunnen werken
Configuratie na installatie

Er zijn diverse (configuratie) instellingen mogelijk, zoals te zien op bovenstaand plaatje, is er ook de mogelijkheid om bij het opstarten van de ‘pi’ alleen d.m.v. het toetsenbord, commando’s/opdrachten in te voeren (cli).

Opmerking:

CLI is de ‘Command Line Interface’ waarnaar overgeschakeld kan worden om met ‘textgebaseerde commando’s’ te werken i.p.v. met de grafische omgeving. Deze commando’s zullen met beheerdersrechten (Su User) uitgevoerd moeten worden.

Een paar van de veel gebruikte commando’s:

  • startx terugkeren naar de bureaubladblad- omgeving
  • sudo shutdown -r now Herstarten van de RPi
  • sudo poweroff Sluit de RPi af en deze gaat UIT

Zie Installeren Domoticz als voorbeeld om de ‘RPi’ ook nog een erg nuttige bestemming te geven.