Z-Wave (spreek uit, zie weev) is de naam van een protocol ofwel, de manier waarop deze draadloze apparaten met elkaar communiceren.
Z-wave heeft, net zoals elk protocol wel,
Op deze pagina:
voor- en nadelen.
Voordelen;
- Betrouwbaarheid
- Mesh netwerk
- Veel configuratie mogelijkheden
1 Betrouwbaarheid, omdat dit protocol duplex communicatie ondersteunt ofwel, als ‘een knop’ op het device ingedrukt wordt en op het scherm van het device de bijbehorende lamp niet ‘aan’ gaat als dat ook niet in werkelijkheid is.
2. Mesh netwerk ondersteuning, wil zeggen dat elk z-wave device met elk ander z-wave device in de omgeving contact kan leggen zodat het centrale bedieningsapparaat via via toch bereikt kan worden en dus met een relatief laag vermogen toch een grotere afstanden kan worden overbrugd.
3. Veel configuratie mogelijkheden, is uiteraard een groot voordeel maar hierbij kan dit ook een nadeel kan zijn.
Nadeel: Sensoren en actuatoren dienen op een juiste wijze d.m.v. de software ‘toegevoegd’- maar zeker ook weer op een juiste wijze ‘verwijderd’ te worden. De juiste Engelse termen hiervoor zijn, ‘includen’ (spreek uit inkloeden) en excluden.
Hierbij, een voorbeeld van het includen van een dimmer- module van het merk Fibaro die men kan achter de bestaande (licht) schakelaar kan monteren waarbij de originele armatuur aangesloten kan blijven en toch met de originele schakelaar bediend (gedimd) kan worden. Let op, dit kan alleen als er gebruik wordt gemaakt van dimbare led lampen.
Als eerste zal, als de Raspberry Pi gebruikt wordt, een module gekoppeld dienen te worden om de RPi met de z- wave devices te kunnen laten communiceren want zoals gezegd is heeft z-wave een eigen Mesh netwerk, deze communiceert namelijk via de eigen (EU) 868Mhz radiofrequentie. Er zijn op dit moment twee verschillende modules die gebruikt kunnen worden waarbij de één werkt via de GPIO- en de ander de USB- interface.
De installatie van de USB stick- versie (OpenZWave USB) is hieronder te vinden, de Razberry- versie kan via de meegeleverde handleiding geïnstalleerd worden.
INSTALLATIE Z-WAVE USB-STICK
Na de installatie van Domoticz op de Raspberry Pi dat hier te volgen is en de wens is om Z- wave nodes te gaan gebruiken of al aangeschaft dan zijn deze sensoren en actuatoren alleen te gebruiken met een Z- wave zend-ontvanger. De ‘tranceiver’ die volgens opgave in het ‘open veld’ tot ongeveer 100 meter- en binnenshuis meer dan 40 meter kan bereiken wordt door een paar fabrikanten gemaakt waaronder Aeon Labs en ZME. De laatste (Europese versie) ZMEEUZB hieronder geïnstalleerd zal worden. Realiteit is wel dat er in de praktijk muren het signaal sterk verminderd maar doordat er weinig andere (stoor)signalen zijn werkt dit protocol erg goed.
Zorg er voor dat de ZME UZB1 stick in de RPI geplaatst is welke USB aansluiting, is niet van belang als deze maar werkt. Om het stickje in Domoticz toe te voegen:
tabje >setup>Hardware
Dan een duidelijk te herkennen naam ingeven. Zoek vervolgens bij ‘Type’ op Open ZWave USB. zie daarvoor de onderstaande plaatjes.
Let op! Start nu de Raspberry Pi opnieuw voordat er begonnen kan worden met het includen van een Z-Wave node
HET INCLUDEN VAN EEN Z-WAVE NODE
In volgend voorbeeld zal er een Z-Wave node in de vorm van een stekkerschakelaar ofwel door de fabrikant een ‘wallplug’ genoemd ge- include worden.
De ‘wallpug’ is van het Poolse merk Fibaro en het type FGWPE/F-102
Om een node te includen zal, na op de ‘node management‘ tab geklikt te hebben ‘include node‘ geklikt moeten gaan worden zoals op het vorige plaatje te zien is.
Er gaat nu een blauwe led in de UZB- stick knipperen, ten teken dat deze in de include- modus staat.
Stop de stekkerschakelaar in een stopcontact/ contactdoos
Domoticz geeft na een aantal seconden de mededeling, welk nodenummer en welk type node er ge-include wordt.
Onthoudt nu het nodenummer. Na op ‘close’ geklikt te hebben is de node zichtbaar in het >Setup >Devices overzicht.
Merk op dat, de in het include-proces gegeven nodenummer (in dit geval 02) is gegeven, dit zelfde nummer (vet gedrukt) terug is te vinden onder de ‘ID’ kopje. Controleer of de stekkerschakelaar werkt door op het ‘lampicoontje’ te klikken. De stekkerschakelaar zal dan reageren door aan/uit te gaan.
Om de stekkerschakelaar in de ‘Switches’tab te zien en een passende naam te geven bijvoorbeeld ‘Tafellamp’, klik op het groene bolletje met de witte pijl naar rechts er in.
Domoticz geeft een ‘Add Device’ scherm waar de naam naar ‘tafellamp’ gewijzigd kan worden. Klik op de ‘knop’ ‘Add Device’ en zie, de naam is gewijzigd in het overzicht maar ook is het groene bolletje met pijl, verandert naar links en heeft de kleur blauw gekregen.
Klik nu op de ‘Switches’ Tab en zie, daar is hij weergegeven en werkbaar.
Door op het ‘sterretje’ onder het lampsymbool te klikken is de ‘Tafellamp’ ook zichtbaar ‘onder’ de ‘Dashboard’ TAB en dan ook te ‘bedienen’ door op het lamp icoontje te ‘klikken’.
klik op het “lampje”
Ter verduidelijking, dat het niet om een ‘vaste’ lamp gaat maar om een stekkerschakelaar, is het mogelijk om het icoontje te wijzigen. Dit is te doen door ‘onder’ het ‘Switches’ Tabje op het ‘Edit’ knopje te ‘klikken’ waarop er een keuze uit diverse icoontjes gemaakt kan worden. Vergeet na de keuze niet om het ‘knopje’ Save te gebruiken.
Het “icoontje” kiezen naar het doel ervan
n.b.
Mocht Domoticz om de een of andere manier niet werken, geen nood, het echte knopje op de stekkerschakelaar zelf is onafhankelijk van Domoticz te bedienen. Met dit knopje is het ook mogelijk om te herstellen Zie daarvoor de handleiding van het apparaat.
Na het includen van diverse nodes is het verstandig om een back-up van de database te maken, zeker na het includen van inbouwschakelaars, daar deze anders open geschroefd dienen te worden.
Zie daarvoor: Back-up database
Automatiseren
Om een node als de stekkerschakelaar bijvoorbeeld automatisch ‘aan of uit’ te laten gaan op een bepaalde tijd….. volg daarvoor ‘Timers’